Φωτογράφηση Γάμου

Καλλιτεχνική φωτογραφία

Τι είναι αυτό που δίνει την δύναμη στην καλλιτεχνική φωτογραφία ώστε να διεγείρει συναισθήματα και να προκαλεί σκέψεις και πάθος; Σίγουρα δεν είναι το ίδιο το αντικείμενο της φωτογράφησης από μόνο του. Αυτό που δημιουργεί τη μαγεία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας είναι ότι το ίδιο αυτό αντικείμενο μπορεί κανείς να το δει από τόσες πολλές πλευρές και να το αποδώσει εκφραστικά με χίλιους δυο τρόπους! Είναι η οπτική του καλλιτέχνη φωτογράφου που προσδίδει στην πραγματικότητα μία άλλη διάσταση και κάνει και μας να την βλέπουμε με μία άλλη ματιά.

H ιστορία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας είναι πλούσια σε παραγωγή και τεχνοτροπίες και έχει μεγάλη απόσταση από το φωτορεπορτάζ και την εμπορική φωτογραφία. Η τέχνη αυτή επηρεάστηκε στο πέρασμα του χρόνου από τα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα που επικράτησαν στο χώρο της ζωγραφικής και της εικονογράφησης.

Ο όρος καλλιτεχνική φωτογραφία δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ιδιαίτερη αυτή τέχνη. Από την δαγγεροτυπία, την πρώιμη τεχνική της φωτογραφίας, μέχρι σήμερα η καλλιτεχνική φωτογραφία έχει εξελιχθεί πολύ και δικαιωματικά έχει κερδίσει τη θέση της – αλλά και πλούσια ονοματολογία - ανάμεσα στις Καλές Τέχνες.

Ο πρώτος καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμφωνα με κάποιο ιστορικό της φωτογραφίας, θεωρείται ο John Edwin Mayall που απεικόνισε την Προσευχή του Κυρίου χρησιμοποιώντας την δαγγεροτυπία.

Έκτοτε, καθώς οι φωτογραφικές μηχανές εξελίσσονταν, η τέχνη της φωτογραφίας ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές τεχνικές και στυλ.

Στις μέρες μας επικρατεί η τάση της σκηνοθετημένης καλλιτεχνικής φωτογραφίας σε αντίθεση με την φωτογραφία όπου ο καλλιτέχνης είναι αναγκασμένος να φωτογραφίζει ένα «έτοιμο θέμα».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην καλλιτεχνική φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ ή τη φωτογραφία μόδας, καθώς και με την ζωγραφική. Αυτό συνέβη στα τέλη του 1960 με 1970.

Στην Ελλάδα υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες φωτογράφοι. Ο νεότερος από αυτούς είναι ο Μιχάλης Νικηφοράκης του Πολυχρόνη. Σε ηλικία 10 ετών έγινε ο πρώτος παγκόσμιος εκθέτης στην ηλικία του δείχνοντας ότι η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται. Ο Μιχάλης Νικηφοράκης ανήκει στην τρίτη γενιά καλλιτεχνών φωτογράφων και ξεκινά κι αυτός την πορεία του στην καλλιτεχνική φωτογραφία.